Saturday, October 22, 2011

Hanya Di Radio.. Ku Terdengar Suaramu...

Bermula sekitar awal 90an..kekerapanku mendengar radio telah membuka mindaku untuk menghafal lagu-lagu yg rata-rata ketika itu tersangatla fames dgn irama Slow Rock..siap ade buku lagu lagi tu.. hehe.. yang penting beli keset kosong pastu kasi record itu lagu2 febret.. Dan sudah pasti ada rancangan di station2 radio terpilih yg menjadi ikutanku ketika itu.. Antaranya..............

~Keratan Akhbar Carta Pujaan 10 Nescafe Tahun 1991. Lagu zaman ini rata-rata menjadi lagu wajib di pusat karoke hingga hari ini~


1. Rancangan Pilihan Bersama Radio 2 RTM sekarang Radio Muzik (Segment nya hingga kini). Rancangan harian paling ku nantikan sbb lagu-lagu pilihan pd malam tersebut akan dipaparkan dahulu kat paper utusan.. jadi aku leh standby nak record lagu yg dekehendaki...

2. Pujaan 10 Nescafe Radio 1~ Carta paling Hit setiap pagi ahad selepas carta muzik-muzik di TV3. Paling best time final diorang buat secara live kat tv1.

3. Rancangan "Permintaan Apa Itu?" bersama kak Yong awal pagi sabtu.. satu-satunya segmen rancangan kanak-kanak kendalian kak yong atau nama sebenarnya Tengku Mariam Tengku Laksamana Nasir.

4. Belah malam Radio 1 ada segment 'kembara'. pendengar call Dj menceritakan pengalaman mereka merantau ke negara luar..

5 .Kat radio tiga ibu kota pulak selalu ada segmen "kelas bahasa" Bahasa Jepun, Peranchis, Tamil.. Paling ingat bersama Dj Preema..

6. Time ada Game bola Selangor mesti buka Siaran Radio Shah Alam.. Sebab ada live terus dari stadium.. Penuh semangat DJ yg bertugas ketika mengulas.. punyelaa nak selami dan membayangi game yg sebenar bersama pendengar..

7. Last aku aktif dengar radio ditengah malam buta sbb ade rancangan rentak kendalian DJ Isma halil.. itu pun sebab ade segment "Kisah Seram".. hehe...

8. Dan juga Carta Pujaan 9 (Majalah Gila-Gila) & Pujaan Sirap (Malajah Ujang) amat kuminati. yg ni tak termasuk dalam rancangan radio... keh keh keh..

~Keratan Majalah Gila-Gila "Pujaan 9 Radio GG"..Suke Hati je tukar Tajuk lagu dan Nama Penyanyi.. hehe..~

81 comments:

  1. Ya, saya pun suka dengar Pilihan Bersama Radio Muzik..

    Pengalaman Manis

    Email yg dihantar kepada Isma Halil Hamzah dalam Rancangan Rrrrrrrrrrrrentak (memang kena sebut dgn idgham yang betul) dibacakan oleh beliau. Nama i femes dalm radio, u!!

    Pengalaman Pahit

    Kisah ni berlaku pada tahun 1988 (darjah 4)..Call rancangan Kak Yong tu. Segmen tajaan DBP. Dipilih sebagai pemenang utama. Malangnya hadiah yang dijanjikan oleh RTM/DBP tu, sampai sekarang tak dapat2.. Dah 23 tahun!!!! Hahahaha..

    ReplyDelete
  2. Perghhh! Mse drjh 1 ni.. oldskooool

    ReplyDelete
  3. Pendengar Radio Kecewa ~ memang hingga kini pun dikau fames..

    Fabulous Me ~ fuh..adik darjah 1..nampak bonar dah tua abg nii..

    Arra ~ paling terer tulih lirik lagu time waktu lagu tu putar kat radio.. dah mcm tulisan doktor jadinye.. hehe..

    ReplyDelete
  4. dikau lahir thn 80an iya..


    kenangan mengusik jiwa...

    ReplyDelete
  5. Uchi kay-f @hmad ~ Yup.. adakah dikau juga 80s Baby..?

    ReplyDelete
  6. era suka dengar radio :)

    ReplyDelete
  7. woahhh.. dah lama tak dengar radio..
    humm

    ReplyDelete
  8. era kecik ~ era suke dgr station radio era rentak muzik terkini kan.. =)

    kajaharuna ~ org zaman skarang mmg jarang sudah dgr radio.. on radio pun time tengah drive..

    Fabulous Me ~ owh.. umur kita hampir sama.. kite 1989 masuk skolah.. final muzik-muzik lagu isabella menang.. hehe

    ReplyDelete
  9. 1991 kite darjah 1..hehe..~
    dolu mmg suka amat layan radio..lagi2 yg lewat mlm tu..best!~

    ReplyDelete
  10. hahaa...lawak la top 9 gila2 tuh...org 10 dia 9 ajer...hihi

    ReplyDelete
  11. ~SaL IjOu~ ~ owh.. umur kite juga hampir sama.. kite layan radio lagu2 ni pun sebab terfollow akak2 n abg yg dah remaja waktu tu..

    Ungu Violet ~ yela.. sgt gila kan... kalau kamu nak tau lagu & penyanyi sbenarnye sy boleh terjemahkan.. hehe...

    ReplyDelete
  12. dah bapa taun tak denga radio, heeee! kalo denga pon masa naek keta jeaa :)

    ReplyDelete
  13. evergreen lah iwanski..oldskool..(^_____^)..

    ReplyDelete
  14. hehe buku lagu dulu selalu kawan2 pinjam

    last2 kena rampas dengan cikgu disiplin :(

    ReplyDelete
  15. sekarang dh tak de kaset...

    aku kecik lagi masa tu, KRU top masatu dengan lagu AWAS. aku sempat tgk abang n kakak sepupu duk layan lagu kat radio sambil angguk2 geleng2

    ReplyDelete
  16. Hahaha isabella?!!! Legend gils lagu tuh..!

    ReplyDelete
  17. lagu tiara kriss! best wooo~~ layan ^^

    ReplyDelete
  18. Rara ~ betul.. ku juge begitu.. bile didalam kete aje dgr radio.. itu pun sudah jadi baik.. dgr Ikim.fm.. =)

    ♥Aien Najwa♥ ~ yup.. evergreen.. nampak bonar aku dah tua.. huhu..

    teratak hati ~ skolah rendah yg penuh dgn gelak ketawa..

    ReplyDelete
  19. sis92 ~ owh.. sygnya jika hilang.. kalau tak bule jadi harta pusaka.. hihi...

    Rain ~ AWAS juga adalah filem pertama lakonan KRU... =)

    ReplyDelete
  20. Fabulous Me ~ yup isabella nyanyian kump Search.. bagi aku satu2 nya lagu yg 1Malaysia tau waktu tu.. tak kira mana2 bangsa pun mesti tau lagu Isabella.. kamu tau tak sape yg cipta lagu tu..?

    Cik Azizah ~ waahh, peminat slow rock kapak jugak ke.. mesti kaki karoke nii.. hehe...

    ReplyDelete
  21. Mane kamu pegi? Saya tak percaya kamu dengar Ikim.fm :p

    ReplyDelete
  22. wktu tu x dak dlm perut mak lagi...hahaha :)

    ReplyDelete
  23. teringat kisah2 muda...heheheheh

    ReplyDelete
  24. dolu2 saya x suke dengar lagu kat radio...suka dengar mak nyanyi je..hahhhaa...skg bile xde radio rase boring plak..huhu

    ReplyDelete
  25. assalam..hb mama pun suke dgn majallah gila2 & ujang..siap buat koleksi...bila dah terlampau banyak..akhirnya mama buang..hu2x..sbb rumah dah jadi stor..jiwangnya suka dengar lagu2 begitu..he2x..

    ReplyDelete
  26. Ceti Halal ~ betulla.. ketika ibuku berada di sebelah pasti kubuka siaran Ikim.fm...

    Syasya~unnie ~ waahh.. betul muda lagi adik Syasya nii..

    Hanif ~ aku juga begitu...

    ReplyDelete
  27. EmpayarUtama ~ mengapa aku tiada cinta monyet dibangku skolah..

    ~Nana 귀여운~ ~ kalau suara mak cedap.. suara anaknye pun mesti cedap jugakkan..

    Mama AiNi ~ hihi.. ku juge pengumpul komik yg setia... =)

    ReplyDelete
  28. Off topic ~

    Babe, disebabkan ko pon retro, cuba ko ubah penampilan ko kat www.yearbookyourself.com mcm aku punye http://ujie.com/blog/2009/07/22/ujie-1950-2000/

    ReplyDelete
  29. sy tak lahir lagi 1991,^^tapi tak dinafikan lagu era 80/90-an best.

    ReplyDelete
  30. pergh... keratan akhbar lama tu simpan lagi ke?

    sekali baca tajuk terus nak nyanyi2~ ingat2 jugak la lagu2 lama walaupun lahir hujung 80an..

    ReplyDelete
  31. skg kyn hot fm..heheh..

    tp dgn abh,klasik fm..waaa..

    byk syiok!!

    ReplyDelete
  32. dulu dulu suka dgr rancangan pilihan bersama kat radio muzik. skrh dah sgt jarang dgr radio. xtau latest lagu pun.

    apa lagi jom join Voice It.

    ReplyDelete
  33. dulu layan.. def gab c.^^ rock x? ngahhaha

    ReplyDelete
  34. nostalgia.

    1991 tu sy baru 1 tahun. HAHA

    ReplyDelete
  35. Pilihan bersama memang feveret dulu2....

    ReplyDelete
  36. Crisis Indentity ~ wow.. ganda 80..

    fadh leyanie ~ betul.. dah laa lagu best.. lirik2 nye pun menusuk kalbu..

    dhiera ~ confirm... anda slalu pi karoke.. hehe..

    ReplyDelete
  37. nuyui a.k.a miss YUI ~ klasik fm itu juge dulu dikenali sbg radio 1 RTM..

    Hanie_Dew ~ waahh.. kita serupa rupanya.. hihi.. yela, lagu skarang dah kurang kesedapannya.. kite pun tak tau lagu ape yg best skarang..

    El-Janna ~ yeah.. DefGabC juge adalah berirama slow rock.. cik Janna tau tak mana mereka dpt nama DefGabC tu..? semuanya adalah huruf cord muzik..

    ReplyDelete
  38. IZNIE MEI ~ dikau tahun 1? 1991 dikau darjah 1.. aku darjah 3.. persaingan lagu2 rock berkumpulan sgt ketara sekali waktu ni.. sampaikan di final muzik2 majoriti kumpulan rock yg masuk final..

    ReplyDelete
  39. msredcheesecake ~ ramai org tau itu pilihan bersama.. =)

    ReplyDelete
  40. "Voice It" satu pesanan khidmat masyarakat contohnya kempen anti memandu masa mabuk atau alam sekitar. dengan syarat, ayat ayat dalam pesanan itu adalah dari gabungan tajuk tajuk lagi. baca entry Voice It.

    ReplyDelete
  41. penggemar lagu cam ko mesti macam kacang je baut mende ni kan. heheh.

    baru perasan header tu replika rumah.

    teringat zaman sekolah rendah dulu cikgu soh buat replika rumah cenggini.

    ReplyDelete
  42. Hanie_Dew ~ okeh.. sudah paham... =)

    ReplyDelete
  43. ya betulll!!!!!!!

    ReplyDelete
  44. Hanie_Dew ~ dikau berjaya tak membina rumah tersebut..?

    ReplyDelete
  45. Urm smua ko listkan tu aku xpnah dgr. Mungkin sbb aku x ikut predaran zmn =) tp yg GG tu aku tau sbb arwah atuk aku smpi zmn uncle aku mmg kumpul GG =P

    ReplyDelete
  46. radio muzik.hehe memang menggamit kenangan.

    ReplyDelete
  47. wah....teringat zaman kecik2 dulu...;d

    ReplyDelete
  48. dasat betul kamu ni layan lagu2.. sure mat jiwang sejak kecik. tp sy lg suke lyn indie skrg.. wlupn dah tua hahahaa...

    ReplyDelete
  49. Jue ~ GG sampai sekarang masih bertahan weih.. Kartunis Ujang pundah masuk GG balik..

    NOOR FATIN ~ nostalgia yg menggamit kenangan...

    penjajah minda ~ benar..lagu2 zaman itu juga telah menjajah mindaku..

    ReplyDelete
  50. Run Away ~ aku juge kecik2 juge waktu tu.. sudah bisa dgr lagu rock..

    Nora ~ memang sgt jiwang berkarat.. hihi..

    ReplyDelete
  51. wah. berapakah umur anda saat ini? sangat klasik tul. hehe

    ReplyDelete
  52. hanaahmad ~ gambar itu tidak silap usiaku 4,5thn atau tahun 87.. sudah pasti waktu itu dikau baru dilahirkan.. =)

    ReplyDelete
  53. 1991=saya darjah 4..muehehehe...
    nostalgia suma nih..

    ReplyDelete
  54. masa ni onie belum di dunia T_T

    ReplyDelete
  55. nostalgia dulu kala memang menyeronokkan...tapi dulu tak suka sngt dgr radio..hehheee


    follow sni bro^^

    ReplyDelete
  56. masa skolah rendah alin selalu dengar radio muzik.kat situ banyak lagu balada jiwang.keh3

    ReplyDelete
  57. skrg dh xsmpat nk tulis lirik lagusemua lagu..laju giler..hehe..

    mau doktor resign pasal sy dh ganti dia..haha

    ReplyDelete
  58. 1991. linda tak keluar lagi dari perot mak ;p

    ReplyDelete
  59. ske lagu tiara tu masa kecik2..smpai slalu nyanyi..n smpai skrg terlekat nama tu...

    ReplyDelete
  60. wah.. lagu Tiara dari Kris 2 sama umo dengan intan dah..

    ReplyDelete
  61. apa lagu latest? hihi. lama tak dengar radio.

    ReplyDelete
  62. lame x update?
    nak gtau saya tag awak tau:

    http://suterasyifa.blogspot.com/2011/11/masa-untuk-membalas-tag.html

    ReplyDelete
  63. zahidah seran ~ woo.. anda lagi tua dariku rupenye.. hehe...

    Onie ~ masih jauh lagi perjalananmu.. hehe..

    Woofer storm ~ pasti TV pilihan anda waktu itu..

    ReplyDelete
  64. aleen aiden ~ woo.. jiwang rupenyee diaa... hehe...

    Niena Pengembara Ilahi ~ Selamat bekerja.. =)

    choki ~ 1tahun dia... mesti kuat nangis kan.. hehe...

    ReplyDelete
  65. Izzaty Ishak ~ mudanye lagi... =)

    Arra Ahmad ~ wahh.. jgn jadikan ia tabiat... sgt bahaya.. hihi...

    Teha ~ zaman dulu2 yg tak boleh dilupakan.. =)

    ReplyDelete
  66. lynda salim ~ telah ditakdirkan.. =)

    ReplyDelete
  67. najihatussolehah ~waahh.. hebat.. tau lagu rock dia rupenye..

    Intan ~ lagu dulu2 best tau dik..

    Farhana ~ woo.. kite lagi laa tak tau lagu2 baru...

    teratak hati ~ waahh.. soryy.. baru update.. hihi...

    ReplyDelete
  68. aku suka part nama "arab & yahudi". tergelak sorang-sorang.

    ReplyDelete
  69. saadah saadun ~ jadi kamu juge suke lagu bila bulan berwarna biru - Arab dan Aidit..??

    ReplyDelete
  70. Mintak tolong klu sapa2 dulu rajin dok ikut pujaan 10 nescafe. Nak tanya tajuk lagu/trek yg dimainkan sebagai muzik latar. Yang guitar solo tu...sapa gitaris dia dan tajuk lagu. Dok cari dlm internet x jumpa2. Cuma ingat riffs dia saja.

    ReplyDelete
  71. Mintak tolong klu sapa2 dulu rajin dok ikut pujaan 10 nescafe. Nak tanya tajuk lagu/trek yg dimainkan sebagai muzik latar. Yang guitar solo tu...sapa gitaris dia dan tajuk lagu. Dok cari dlm internet x jumpa2. Cuma ingat riffs dia saja.

    ReplyDelete
  72. Budak zaman sekarang mana rasa nikmat lawak mcm ni lagi. Generasi tik tok.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...